Coffee Cupping

Coffee Cupping (tai Cup Tasting) on kahvin järjestelmällista tapaa arvioida kahvipapujen makua ja aromia. Coffee Cuppingia käytetään hyväksi kun halutaan määritellä tietyn kahvierän laatua ja ominaisuuksia. Ammattilaisten suorittama Cup Tasting on tarkkaa ja hallittua ja maailman parhaat kilpailevatkin keskenään maailmanmestaruudesta. Normaali kahvinjuojakin voi harrastaa kotioloissa Coffee Cuppingia sekä maistatuksia järjestetään myös monissa eri kahvioissa. Coffee Cupping voi avata uusia ominaisuuksia tutullekkin kahville, sillä kahvin analysointi tapahtuu kaikkien aistien avulla. Coffee Cupping on yhä suositumpaa ympäri maailman ja sille halutaan samanlainen status kuin viinin maistelulle.

Coffee Cupping aloitetaan valitsemalla kahvilaadut, joita halutaan vertailla keskenään. Kun halutut kahvilaadut on valittu, kutakin laatua annostellaan kuppiin noin 12 grammaa. Kahvi on joko suodatin- tai pannujauhatuksella olevaa kahvia. Kahvit haistellaan kuivana ja niiden ulkonäkö analysoidaan. Kun kaikki laadut on käyty läpi, kuppeihin kaadetaan 2 desilitraa melkein kiehuvaa vettä ja niitä haudutetaan neljä minuuttia. Kahvilaadut haistellaan uuttuneina ilman että niistä poistetaan purukerrosta. Kun kaikki laadut on tarkasteltu on aika poistaa purukerros varovasti lusikan avulla. Kahvilaatujen maistelu tapahtuu kuten viinienkin. Kahvia otetaan suuhun ryystämällä, jotta saadaan myös reilusti ilmaa. Kahvia voidaan purskutella ja pyöritellä suussa, jotta kaikki aromit saadaan selkeästi esille. Yleisimmin kahvi sylkäistään pois erilliseen sylkyastiaan, eikä sitä ole tarkoitus nielaista. Coffee Cupping :issa tarvittavat astiat ovat yhtäläiset kupit, sylkyastia, lusikka, vesi ja mahdolliset muistiväineet.

Coffee Cupping maailmanmestaruuskilpailuissa jokainen kilpailija käy kilpailuradan läpi, joka sisältää kahdeksan kolmen kahvikupin ryhmää. Kilpailussa testataan kilpailijoiden nopeutta, taitoa ja tarkkuutta. Jokaisessa ryhmässä kilpailija on tarkoitus erottaa kahvi, joka ei kuulu ryhmään. Kilpailuissa mitataan aikaa, joten voittaja on se, joka tietää eniten oikeita vastauksia ja on kaiken lisäksi nopein kaikista kilpailijoista. Suomen edustaja Coffee Cupping :in maailmanmestaruuskilpailuihin on Coffee Cupping :in Suomenmestari.

Vuoden 2017 maailmanmestari on Hong Kongista kotoisin oleva Lok Chan, toiseksi sijoittui Japanista kotoisin oleva Amano Satsuki, kolmanneksi Yhdysvalloista kotoisin oleva Freda Yuan ja neljänneksi Taiwanista kotoisin oleva Hsuan Chuang.