Kahvikupillinen tai viinilasillinen Italiaa suomalaiselle

Kun suomalainen ajattelee Italiaa, tulee usein mieleen aurinko, pizza, viini, ooppera ja punaiset skootterit. Italialaiset tulevat lähelle tervehtien toisiaan poskisuudelmilla. Kaikki tämä saattaa näyttää kovin etäiseltä suomalaiselle, mutta ripaus italialaista kahvilakulttuuria on ihmeen raikas tuulahdus tänne pohjoiseen.

Mutta miksi suomalaisten pitäisi ottaa oppia italialaisesta kahvila- ja viinikulttuurista? Koska ne ovat Italiassa käytännössä sama asia, mutta Suomessa “mennä ulos viinilasilliselle” tarkoittaa eri asiaa kuin “mennä kahvilaan”. Näin sen ei tarvitse olla.

Italian viini- ja kahvikulttuuri

Kahvin juonti on Italiassa aivan omanlaisensa rituaali, jossa yhdistyvät rentoutuminen ja pienen tauon pitäminen. Tästä syystä monilla kansainvälisillä kahvilaketjuilla, kuten Starbucksilla, on pitkään ollut vaikeuksia saada jalansijaa Italiassa, koska niiden edustama kahvilakulttuuri ei istu italialaiseen käsitykseen kahvilla käymisestä.

Kun italialainen menee kahvilaan, hän ei koskaan tilaa pelkkää kahvia. Täytyy olla tarkempi ja sanoa, minkälaista kahvia haluaa: espressoa, latte macchiatoa vai cappuccinoa. Kun suomalainen pyytää kahvia kahvilassa, hänelle tarjotaan suodatinkahvia, johon Italiassa voidaan viitata sanalla “acqua nera”, joka tarkoittaa mustaa vettä. Suomalaiset pienpaahtimot ovat onneksi tuoneet markkinoille uusia vaihtoehtoja, joilla tavalliseen suodatinkahviin saadaan aivan uusia ulottuvuuksia maun ja tuoksun suhteen.

Hyvän viinin ääressä italialainen istuu pitkään. Asiakkaan tulee nauttia viinistään, ja kahvilayrittäjän tulee tarjota vain parasta mahdollista viiniä asiakkailleen. Viinilasin äärellä italialaiset keskustelevat ja nauttivat hyvästä ruuasta muiden kanssa. Viini on erottamaton osa ruokailua ja suomalaista maitolasia oudoksutaan.

Viinin alkuperä on tärkeää italialaisille, sillä monet ovat kiintyneet tiettyyn viinintuotantoalueeseen. Tietyllä alueella on sellaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat suoraan viinin laatuun ja makuun: maaperä, kasteluvesi ja sää.

Mitä suomalaiselle jää käteen?

Suomalaiselle nämä keskeiset italialaisen kulttuurin piirteet tarjoavat mahdollisuuden nimenomaan pitää taukoa ja istua alas juttelemaan ystävien kanssa. Kahvila, jossa ihmiset tapaavat, voi auttaa tässä taiteen avulla. Valokuvanäyttely yhdistettynä kahvikupposeen tai viinilasilliseen on pientä arjen luksusta, jolla arkinen stressi helpottuu. Taiteesta, kahvista ja viinistä nauttiminen ystävien kanssa on juurikin se pieni pala Italiaa, jota suomalaiset ovat viime aikoina oppineet arvostamaan. Kahvilakulttuuri on kehittymässä, ja viinin nauttimisesta on tulossa tapa.

Kahvilassa kannattaa käydä, koska siellä voi kokea jotain uutta ja ihastua maailmaan aivan uudella tavalla!