Kahviloissa käytetyt eri kahvilaadut

Kahvi on Suomessa erittäin suosittu juoma ja nautintoaine. Se valmistetaan kahvipensaan pavuista paahtamalla ja jauhamalla sekä uuttamalla kahvi veden kanssa. Se voidaan valmistaa kahvinkeittimen lisäksi esimerkiksi espressokoneella tai pressopannulla. Eri kahvijuomia saadaan lisäämällä kahvin sekaan eri määrä maitoa tai kermaa sekä eri makeutus- ja makuaineiden avulla. Kahvin keksijöinä pidetään arabeja, ja sitä on valmistettu jo 1200 -luvulta lähtien. Kahvin eri lajikkeita viljellään ympäri maailmaa ja ne vaativat erilaiset kasvuolosuhteet. Suurimmat kahvia tuottavat maat ovat järjestyksessä Brasilia, Vietnam, Kolumbia, Indonesia sekä Etiopia.

Suomessa juodaan eniten kahvia koko maailmassa. Keskimäärin yksi suomalainen juo kahvia vuodessa raakapainoltaan noin 12kg, kun vastaava luku seuraavaksi suurimmissa maissa on Norja 9kg, Ruotsi 7,5kg sekä Tanska 7,4kg.

Coffee Arabica eli arabiankahvi on maailman yleisimpiä kahvilaatuja (75% maailman kahvintuotannosta on Coffee Arabicaa). Arabiankahvi on viljelykasvi, jonka siemeniä kutsutaan kavipavuiksi. Se kasvaa tropiikin alueella ja sitä on viljelty Arabian lounaisosissa jo yli tuhat vuotta. Sen kotimaana pidetään Etiopiaa. Arabiankahvia löytyy esimerkiksi Keniasta, Costa Ricalta, Kolumbiasta ja Brasiliasta. Arabica kahvit ovat maultaan pehmeitä ja vivahteikkaita.

Esimerkiksi maailman arvostetuimpiin kahvilaatuihin lukeutuva Blue Mountain on arabica kahvia. Kahvipuut kasvavat Jamaikalla Blue Mountain -vuorella, jossa ne saavat täydellisen makunsa. Alueella kahvipapujen kypsyminen voi kestää jopa 10 kuukautta, joka on melkein kaksi kertaa pidempään kuin muilla kahvilajeilla.

Coffee Robusta eli kongonkahvi on voimakkaan ja kitkerän makuinen kahvilaatu. Se on usein väriltään melko multaista ja siinä on metallinen vivahde. Se on yleisimmin käytetty espressojauhatuksissa. Robustan kotimaana pidetään Kongon Demokraattista Tasavaltaa Afrikassa. Coffee Robusta sisältää kofeiinia tuplasti enemmän kuin Coffee Arabica. Coffee Robusta on lähtöisin Saharan alueelta Afrikasta. Nykypäivänä lajiketta viljellään muun muassa Vietnamissa, Intiassa, Brasiliassa ja Indonesiassa. Coffee Robustan osuus maailman kahvintuotannossa on noin 25%.

Coffee Liberica eli liberiankahvi on selvästi pienin kahvilaaduista, sen osuus maailman kahvintuotannossa on vain 1%. Liberic on maultaan kitkerää ja sitä viljellään maailmalla vain pienissä määrin. Coffee Liberican viljelmiä voi löytää muun muassa Seychelleiltä, Ugandasta, Kolumbiasta, Malesiata sekä Angolasta.