Kahvinjuonnin hyödyt ja haitat

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa henkilöä kohden, peräti 9,9 kiloa vuosittain (2017 tilasto), kun muun maailman keskiarvo kahvin vuosikulutuksessa on 1,25 kiloa henkeä kohden. Kahvin terveysvaikutuksia on tutkittu paljon, ja sillä on todettu olevan sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia. Kahvinjuonnin piristävä vaikutus lienee tärkein syy sen juomiseen, ja jos kahvia juo päivittäin, tuleekin pitkän tauon tullessa kofeiinin puutostila nopeasti näkyviin. Eli kofeiini, tuo piristävä alkaloidi, jota esiintyy yli 60 kasvin siemenissä, lehdissä tai hedelmissä. Ja tietysti kahvipavuissa.

Kofeiini vaikuttaa keskushermostoon sekä aineenvaihduntaan, ja se on piriste. Kofeiini saa elimistössä aikaan paitsi piristymistä ja näin vähentää väsymyksen tunnetta, myös Parkinsonin tautiin kofeiinin on todettu vaikuttavan sen saamisen riskiä vähentävällä tavalla, samoin lähimuistin heikkenemisen ja dementian oireisiin sen on todettu vaikuttavan ehkäisevästi. Kofeiinin piristävä vaikutus ja sen nukahtamista ehkäisevä vaikutus edesauttaa erityisesti valvomista vaativan työn tekijöitä kuten yövuorolaisia, ammattiautoilijoita ja muita joilla väsymisen ja nukahtamisen riski voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita. Se parantaa suorituksen tarkkuutta ja virheiden mahdollisuus pienenee.

Negatiivisiakin puolia kofeiinin runsaalla saannilla on. Sen on todettu heikentävän verenkiertoa ja insuliiniherkkyyttä sekä liittyvän osteoporoosiin sitä aiheuttaen. Kofeiini aiheuttaa myös piristävän vaikutuksensa vuoksi unettomuutta, sydämentykytyksiä ja närästystä sekä muita vatsavaivoja. Kofeiinin on todettu kertyvän elimistöön, ja päivittäisillä käyttäjillä sitä onkin elimistössä jatkuvasti. Elimistön sietokyky kofeiiniin kasvaa sitä usein nautittaessa.

Kahvia säännöllisesti juovien on todettu myös sairastuvan muita harvemmin maksakirroosiin tai kakkostyypin diabetekseen. Näiden vaikutusten aiheuttajat ovat vielä hiukan epäselvät, mutta niiden epäillään olevan fenolihappojen tai diterpeenien aiheuttamia vaikutuksia. Myös pannukahvilla on omat terveydelliset vaikutuksensa, haittana nimittäin on sen sisältämä diterpeeni kafestoli, joka aiheuttaa LDL-kolesterolin kohoamista veressä. Suomessa yleinen sepelvaltimotauti saattaa ollakin seurausta pannukahvin runsaasta juonnista vielä muutama vuosikymmen sitten.

Kahvin runsas juonti aiheuttaa riippuvuutta, nimenomaan kofeiinin osalta, ja jos kahvia tulee nautittua yli viisi kuppia päivässä on riippuvuus jo selkeästi huomattavissa. Tällöin kahvin juonnin lopettaminen tai äkillinen vähentäminen aiheuttaa vieroitusoireita kuten väsymystä, uupumusta, päänsärkyä ja levottomuutta.