Kahvinjuonti tilastoina

Me suomalaiset juomme maailmassa eniten kahvia, yli 9,9 kiloa kahvia per henkilö vuodessa vuoden 2016 tilastojen mukaan. Suomalaisten makuun on erityisesti vaaleapaahtoinen kahvi, ja vain 18 prosenttia kaikesta Suomessa ostetusta kahvista onkin tummapaahtoista. Tosin tummapaahtoisen kahvin osuus myynnistä on hieman viime vuosina noussut, ja nyt se on arviolta noin 20 prosenttia kaikesta juodusta kahvista. Vaikka kahvittelutavat muuttuvat meillä hitaasti, ja kahvipöydän perinteitä halutaan useinkin kunnioittaa ja kahvin maun olevan tuttu ja turvallinen, tekevät uudet maut tuloaan myös kahvien maailmaan, hitaasti mutta varmasti. Vahvan aseman onkin ottanut espressopohjaiset kahvijuomat, joita voi paitsi nauttia kahviloissa, niin myös itse kätevästi valmistaa esimerkiksi kapselikeittimellä tai espressokoneella, jollaisia löytyykin jo monen kuluttajan keittiöstä.

Valtaosalla suomalaisista kahvia kuuluu päivittäin, ja se kuuluukin meillä arkeen ja juhlaan, iloon ja suruun. Sitä juodaan työpaikoilla pari kertaa päivässä ja se on tärkeä osa sosiaalista kanssakäymistä. Kahvi on aina hyvä syy poiketa kylään, ja sitä ostetaan tarjouksista useampi paketti kerralla vierasvaraksi. Kaupoissa on tarjolla lukuisia kahvilaatuja, eri paahtoasteita ja sekoituksia. Kaikkien tuntemia kahvimerkkejä ovat meillä eniten myydyt merkit Juhla Mokka, Kulta Katriina, Presidentti, Costa Rica, Saludo, ja lisäksi myynnissä on lukuisia niiden variaatioita ja muita kahvimerkkejä.

Maailmassa tuotetaan raakakahvia vuosittain noin 9540 miljoonaa kiloa (vuoden 2017 tilasto). Valtaosa tästä tuotetaan Brasiliassa, Kolumbiassa, Vietnamissa ja Indonesiassa. Tämä määrä tarkoittaa päivittäisinä kahvikupillisina 1500 kupillista. EU-maissa tästä määrästä kulutetaan vuosittain noin 2532 miljoonaa kiloa (2017).

Suomeen tuodaan paahtamatonta raakakahvia vuosittain 71 miljoonaa kiloa (vuoden 2016 tilastot). Tästä määrästä tuotiin valtaosa, eli 75 prosenttia, Brasiliasta, Kolumbiasta, Hondurasista. Valtaosa Suomessa juodusta paahdetusta kahvista tuodaan puolestaan Hollannista ja Ruotsista, ja tuodun kahvin kokonaismäärä vuonna 2016 oli 8,4 miljoonaa kiloa. Suomesta myös viedään paahdettua kahvia, enimmäkseen Baltiaan ja Venäjälle, ja viennin määrä oli vuonna 2016 4,5 miljoonaa kiloa. Myös pikakahvia tuodaan Suomeen, ja sen määrä oli puolestaan 1,2 miljoonaa kiloa vuonna 2016.

Maailmalla kulutetaan vuosittain keskimäärin 1,25 kiloa kahvia per henkilö, kun Suomessa tämä määrä oli 9,9 kiloa. Kyllä olemme paikkamme maailman eniten kahvia juovana kansana ansainneet.