Hakasalmen huvila on helsinkiläinen rakennushistoriallisesti arvokas paikka, jossa on kahvila ja valokuvanäyttelyitä.

Hakasalmen huvilan rakennuksen historia

Hakasalmen huvila on vanha empireaikana rakennettu uusklassista tyyliä edustava suuri talo aivan Helsingin keskustassa Mannerheimintiellä. Se rakennettiin vuosina 1843–1846 Töölönlahden kupeeseen. Myöhemmin 1900-luvun alussa sitä vastapäätä rakennettiin Suomen kansallismuseo toiselle puolelle Mannerheimintietä. Vielä myöhemmin Hakasalmen huvilan viereen on rakennettu Finlandia-talo ja toiselle puolelle vielä uudempi Musiikkitalo. Siten Hakasalmen huvila on osa huikeaa Helsingin kulttuurirakennusten keskittymää.

Huvila rakennettiin alun perin kesäpaikaksi maaherra, salaneuvos ja prokuraattori Carl Johan Walleenille. Myöhempiä tunnetuimpia huvilan asukkaita on edustanut seurapiirikaunotar Aurora Karamzin, joka perusti Helsingin Diakonialaitoksen.

Näyttelyt Hakasalmen huvilalla

Hakasalmen huvilalla pidettiin suuri valokuvanäyttely 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. “100 ja rapiat” -näyttely koostui seitsemän noin satavuotiaan helsinkiläisen henkilön muotokuvista ja haastatteluista. Muotokuvat oli koostettu suurikokoisiksi, uutta ja vanhaa yhdistäviksi kollaaseiksi. Seitsemässä satavuotiaassa mukana oli muun muassa suurperheen äiti, rakennusmies, diakonissa ja huippu-urheilija. Näiden muotokuvien lisäksi näyttelyssä oli esillä runsaasti muitakin valokuvia sadan vuoden ajalta. Nämä vanhat kuvat kerättiin kotialbumeista ja muualta. Näyttelyn valokuvat koostettiin keskittymään erityisesti suurten yhteiskunnallisten muutosten tarkasteluun. Silti näyttelyssä esiteltiin myös tarinoita tavallisesta arjesta yksittäisiltä ihmisiltä.

“100 ja rapiat” -valokuvanäyttelyn kollaasit kuvasi ja kokosi Vesa Tyni, joka on palkittu valokuvataiteilija. Hän on tunnettu etenkin muotokuvistaan. Koska satavuotiaaksi eläminen ei ole kovin yleistä, haluttiin näyttelyssä pohtia myös pitkän iän salaisuutta.

Paitsi että Hakasalmen huvila on kahvila ja näyttelytila, se on myös osa Helsingin kaupunginmuseota. Näyttelyihin voi olla pääsymaksut.

Café Huvila

Hakasalmen huvilan kokonaisuuteen kuuluu useampi rakennus englantilaistyylisessä pihapiirissä. Yhdessä pihan rakennuksista toimii kahvila Café Huvila. Sieltä saa kahvin ja herkkujen lisäksi aamupalaa ja lounasta, kuten salaatteja ja keittoja. Kahvilasta saa viinejä, kuten Vino Belotti Biancoa. Siellä on myös valikoima hienompia oluita ja Laitilan juomia, kuten Kukkoa, Oiva-siidereitä ja lonkeroita.

Kahvilan herkkupuolella saatetaan tarjota esimerkiksi puolukkasuolakaramellista juustokakkua, kuusenkerkkäistä juustokakkua, sitruunatorttua ja perinteisiä korvapuusteja. Lounas on vaihtuva ja siinä saatetaan ottaa huomioon kausivaihtelut ja juhlapyhät. Bliniviikkojen aikaan on blinejä ja välillä on tarjouksia. Café Huvilan kahvilatarjonta on gluteenitonta ja laktoositonta.