Valokuvakahviloiden kehitys

Valokuvakahviloiden historia liittyykin kahvilakulttuurin muutokseen. Esimerkiksi Suomessa kahvilakulttuuria ei perinteisti ole. Aimmin kahvilat olivat pääasiassa kahviloita, joista sai myös jotain pientä syömistä, kahvila-konditorioita. Perinteisesti kahvia on juotu esimerkiksi karuissa baareissa tai huoltoasemalla. Eurooppalaistyyliset kahvilat, joissa sisustukseen ja visuaaliseen ilmeeseen kiinnitetään paljon huomiota, on varsin uusi ilmiö. Yhä useammin kahvilan omistajille on tärkeää, että kahvila näyttää hyvältä ja ihmiset viihtyvät siellä. Tosin jotkin kahvilanpitäjät saattavat ajatella asian niin, että kaikkein tehokkainta on se, että asiakkaat joko ottavat kahvin mukaansa tai viipyvät kahvilassa vain vähän aikaa.

Taidekahvila vai valokuvakahvila?

Voisi sanoa myös, että digikuvaus on lisännyt kiinnostusta valokuvaukseen ja valokuvauksen suosiota. Kun arvioimme valokuvakahviloiden historiaa, ongelmaksi muodostuu se kuinka luokittelemme valokuvakahvilan. Esimerkiksi monet taidekahvilat esittelevät silloin tällöin valokuvia heidän näyttelyissään. Itse asiassa valokuvakahvila ei ole ainakaan vielä kovin vakiintunut käsite ja vain harva kahvila luokittelee itsensä pääasiassa valokuvakahvilaksi. Valokuvien esittäminen on kuitenkin usein hyvä idea, koska ne herättävät usein laajemman joukon kiinnostuksen kuin maalaustaide. Esimerkiksi nykytaidemaalaukset saattavat puhutella osaa asiakaskunnasta kun taas toiset eivät ymmärrä niitä lainkaan.

Valokuvakahviloiden suosiosta

Valokuvakahviloilla ei siis yleensä ole pitkää historiaa takanaan, mutta näyttää vahvasti siltä että niistä on tulossa entistä suositumpia meillä ja maailmalla. Valokuvia on kuitenkin perinteisesti esitetty lähinnä näyttelyissä ja gallerioissa, eikä kahvila ole ollut perinteisesti se luonnollisin paikka mennä katsomaan valokuvataidetta. Kuitenkin sekä valokuvan että kahviloiden historia on varsin pitkä, mutta ne ovat pitkälle kehittyneet toisista erillään. Tosin Suomen tilanne eroaa myös merkittävästi monista muista maista eli kun monessa Euroopan maissa valokuvien esilläolo kahviloissa oli varsin normaalia, niin Suomessa ei oltu tällaiseen juuri totuttu.

Suomen kahvilakulttuuri

Suomen nykyiseen kahvilakulttuuriin monet vaikutteet ovatkin tulleet ulkomailta, esimerkiksi Yhdysvalloista, italiasta ja Ranskasta. Monille valokuvakahviloille on myös tyypillistä että niissä esitetään vähempien tunnettujen kuvaajien töitä kun taas museoissa ja gallerioissa esillä saattaa olla kuuluisien valokuvaajien teoksia. Valokuvakahviloiden historiasta ei ole kirjoitettu paljoa ja tämä onkin mielenkiintoinen tutkittava aihe, josta tullaan kirjoittamaan paljon lisää tulevaisuudessa.