Kahvilakulttuuri on viimeisen parin vuosikymmenen aikana kokenut huiman vallankumouksen. Shellin baarista ollaan päästy jo melko lyhyessä ajassa kansainvälisiin ketjuihin kuten Starbucks ja Espresso House sekä erikoiskahveihin. Kahvilat eivät vain ole paikkoja jonne mennään juomaan kahvia, vaan niissä tehdään töitä, tavataan ystäviä ja tuttavia sekä jopa pidetään palavereita tai vaikkapa kehityskeskusteluita. Sisustus ja trendikkyys ovat isona osana nykypäivän kahvilakulttuuria sekä tietenkin viihtyisyys ja tunnelma.

Valokuvaus ja valokuvat ovat oikeastaan hyvin saman tyyppisessä aikajanassa myös kokeneet mullistuksen. Ennen vanhaa valokuvaus oli varustuksensa takia haastavampaa ja hankalampaa. Nykyään jokaisella on jonkin sortin kamera taskussaan ja nykyaikaiset digitaaliset järjestelmäkamerat ottavat todella ammattimaisia kuvia. Valokuvien harrastajat nauttivat kokemusten ja vinkkien jakamisesta. Mitä enemmän muiden kuvia myös tarkastelee, sen enemmän oppii itsekin valokuvauksesta.

Valokuvakahvilat ovat melko uusi konsepti, jossa saa sekä sielu että keho ravintoa. Suomessa valokuvakahviloita on pari kappaletta. Jokin yksittäinen valokuvan harrastaja on myös laittanut kahvilan pystyyn, jossa hänen on helppo tehdä liiketoimintaa ja samalla esitellä omia valokuvia tai jopa järjestää tietyn aikaa kestäviä näyttelyitä. Valokuvakahviloiden historiikkia on vaikea määritellä, sillä jotkut kahvilat eivät ole suoraan määritelleet itseänsä valokuvakahviloiksi, vaikka heillä onkin valokuvia tai muuta taidetta esillä. Taidekahviloita on monia, ja näissä voikin taiteen lisäksi olla valokuvia edustettuna. Valokuvat saattavat kiinnostaa monia maalauksia enemmän, koska ne ovat realistisia sekä saattavat olla helpommin ymmärrettävissä. Valokuvakahviloissa on taide isossa roolissa, ja valokuvakahvilat ovat myös hyvä tapa saada omia valokuvia esille muiden ihasteltaviksi. Suurimmissa kaupungeissa valokuvakahviloissa on valokuvanäyttelyitä tietyn aikajakson ajan, ja heidän internetsivuilta löytyykin kaikki tulevat näyttelyt ja niiden ajankohdat. Isoissa metropoleissa valokuvakahvilat ovat myös järjestäneet ryhmätapaamisia, jolloin valokuvia pääsee ihastelemaan isommassa ryhmässä.

Valokuvakahvilat järjestävät myös tapaamisia, joissa ideana on jakaa kokemuksia ja mielipiteitä taiteesta ja valokuvista. Nämä ovat hyviä tilaisuuksia valokuvausta harrastaville saada vinkkejä omaan valokuvaukseen sekä jakaa niitä muille. Valokuvia on ennen kahvilakulttuurin vallankumousta esitelty lähinnä gallerioissa sekä museoissa, mutta näyttää siltä, että valokuvataiteesta tehdään valokuvakahviloiden avulla yleisölle helpommin lähestyttäväksi.