Mitä tarkoitetaan valokuvakahvilalla? Valokuvakahvila on yleensä sellainen kahvila, jossa järjestetään valokuvanäyttelyitä. Useimmiten kahviloihin on helpompi päästä esittelemään valokuviaan kuin esimerkiksi taidegallerioihin, joihin voi olla erityisen vaikea päästä tuomaan töitään esille. Lisäksi valokuvakahvilat ottavat teoksia usein esille ilmaiseksi, kun taas galleriat saattavat periä maksun taiteilijalta tai kuvaajalta. Yleensä valokuvaajan työt ovat kahvilassa esillä tietyn ajan, esimerkiksi kuukauden. Joskus kuvia myös myydään, eli kahvilan asiakkaat voivat halutessaan ostaa valokuvan.

Valokuvakahviloista on tullut suosittuja viime vuosina visuaalisuuden ja kuvallisuuden arvostuksen lisääntyessä yhteiskunnassa. Moni trendikäs kahvila haluaa panostaa sisustukseen ja visuaaliseen ilmeeseen ja valokuvien esille tuominen on monelle kahvilalle keino tuoda uusia elementtejä sisustukseen. Vaihtuvat näyttelyt ovatkin hyvä idea silloin, kun halutaan että kahvilan ilme muuttuu usein. Myös valokuvien ystävälle tällaiset kahvilat ovat usein miellyttävä vaihtoehto – kahvikupin hinnalla voi nauttia usein varsin tasokkaasta valokuvataiteesta.

Missä valokuvakahviloita sitten on? Niitä löytää erityisesti suurimmista kaupungeista, joissa on laaja kahvilavalikoima. Sellaisissa kaupungeissa, kuten Pariisi, New York, Milano ja Moskova löytyy paljon valokuvakahviloiksi luokiteltavia paikkoja. Joissakin kahviloissa valokuvat ovat pääosassa ja kahvin tarjoilu sivuosassa kun taas usein kahvin myynti on tärkeämpää, jolloin valokuvat ovat osa sisustusta. Usein kahviloita ei voi kuitenkaan kutsua ainoastaan valokuvakahviloiksi, sillä moni kahvila esittää valokuvien lisäksi myös muuta taidetta.

Töiden esittäminen valokuvakahviloissa on monelle aloittelevalle kuvaajalle mahdollisuus tuoda töitä esille julkisesti. Tosin ongelmana voi olla se, ettei näyttely pienessä kahvilassa tuo riittävästi huomiota. Usein käy niin, että vain harva kahvilassa kävijä kiinnostuu erityisen paljon esillä olevista kuvista vaivautuakseen kirjoittamaan ylös edes kuvaajan nimen.

Valokuvakahvilat ovat usein trendikkäitä ja nykyaikaa kuvastavia, joten on oletettavaa että niiden suosio ainoastaan lisääntyy tulevaisuudessa.

Mielestämme valokuvataiteen ja kahvilakulttuurin yhdistäminen on hyvä asia, sillä ihmisillä on usein hyvin aikaa tutustua valokuviin kahvia nauttiessaan. Kahviloissa on usein myös miellyttävämpää vierailla verrattuna ehkä muodollisempiin taidegallerioihin erityisesti sellaiselle kävijälle, joka ei ole erityisen perehtynyt taiteeseen. Tällä sivustolla keskustelemme yksityiskohtaisesti valokuvakahviloista. Sivuston puitteissa tarkastelemme aihetta eri näkökulmista, niin kahviloiden pitäjien kuin kuvaajien kannalta.