Kun on aika tavata ystäviä, etsiä viihtyisä soppi jossa odottaa lähtevää junaa, tai muuten vain istua hetkeksi alas, on kahvila paras valinta. Valikoimista löytyy kahvin ja teen lisäksi myös virvoitusjuomia ja pikkupurtavaa, mutta moni kahvila tarjoaa nykyisin myös vaihtuvan lounaslistan. Kahviloilla on koko 1600-luvulle kurottuvan historiansa ajan ollut tärkeä sosiaalinen rooli: kahviloissa on juteltu, luettu, kirjoitettu, esiinnytty ja vietetty aikaa yksin tai porukassa. Nykypäivänä useat kahvilat myös tarjoavat asiakkailleen internet-yhteyden, jonka avulla kahvihetken ohessa voi tehdä töitä tietokoneella tai toteuttaa kahvilan yhteisöllistä henkeä sosiaalisessa mediassa.

Kahviloiden suosio on viime vuosina kasvanut, ja pikkukahviloiden rinnalle on noussut kokonaisia kahvilaketjuja ja suurkonserneja. Kahvilat ovat myös pyrkineet erottautumaan erilaisilla teemoilla: Taiwanista ja Japanista muualle maailmaan ovat levinneet esimerkiksi mangakahvilat, joissa asiakkaat voivat lukea sarjakuvia, sekä kissakahvilat.

Helsingin Rajalan valokuvaustarvikekaupan kupeessa sijaitseva Foto Café perustettiin vuonna 1992 ja on tällä hetkellä Suomen tunnetuin valokuvausteemainen kahvila. Foto Café on myös erittäin suosittu seurustelupaikka, ja ylläpitääkin kahviloiden historian yhteisöllisyyttä monin eri tavoin: kerran kuussa Foto Café järjestää Helsingissä esimerkiksi teemailtoja, jolloin puheenaiheina ovat kamerat, valokuvaus, tekniikat ja laitteet, ja on myös päiviä jolloin keskustelu on vapaa. Kahvilan teemailloissa on myös toisinaan paikalla erityisvieraita, esimerkiksi vuoden 2014 tammikuussa Lauri Ellillä demonstroi pikamuotokuvauksen tekniikoita. Toisin kuin teemakahviloissa yleensä, aikaa ei ole rajoitettu: asiakas voi nauttia virvokkeistaan ja lounaastaan omassa tahdissaan.

Foto Cafén erityistuotevalikoimaan kuuluu myös laaja valikoima erilaisia viinejä, jotka tuovat keskieurooppalaista tunnelmaa entisen Pääpostin tiloissa sijaitsevaan tyylikkääseen saliin. Pääpostin muistona tiloista löytyvätkin pienen asiakaspostin lisäksi myös postimuso ja Pääpostitalon taidokkaasti tehty pienoismalli.

Laadukkaiden juomavalikoimien ja herkullisen lounasmenun lisäksi kahvila tarjoaa asiakkailleen myös valokuvauspalveluja samassa yhteydessä toimivan Rajala Pro Shop -liikkeen kautta. Liikkeestä saa esimerkiksi passikuvat kätevästi mukaan ilman ajanvarausta, ja valokuvauksesta inspiroitunut voi vaivattomasti piipahtaa liikkeessä ja ottaa ensimmäisen askeleen uuden harrastuksen aloittamisessa.

Vetääpä Teitä puoleensa kahvi, viinit, lounas tai valokuvaus – Tervetuloa viettämään aikaa Foto Cafén tiloihin!