Roseeviini vihdoin lyönyt itsensä läpi

Roseeviini on erittäin monipuolinen viini ja se on vihdoin saanut jalansijaa suomalaisissa illallispöydissä, vaikkakin sitä voi juoda ruoan kanssa tai ilman. Roseeviini sopii sekä lihan että kalan ja kanan kanssa sekä pastaruokien ohessa. Roseeviini on ympäri vuoden juotava viini, mutta se on hyvin suosittu kesäjuoma ja suurin kulutus onkin loppukeväällä ja kesällä. Maailmalla roseeviini on ollut suosittu jo tovin ja viime vuonna Ranskassa juotiin enemmän roseeviiniä kuin valkoviiniä. Roseeviini on raivannut tiensä myös suomalaisten sydämiin.

Roseeviinien valikoima on kasvanut ja viinin maku on riippuvainen rypäleestä ja sen valmistustavasta. Nuorissa roseeviineissä voi olla valkoviinin tapaisia makuja, kun taas vanhemmat roseet saattavat maistua vähän punaviinin kaltaisilta. Roseeviinit ovat laajoja makukirjoltaan ja sopivat sen vuoksi erittäin mainiosti myös ruokakäyttöön ja ne tuovat mielenkiintoista vaihtelua makumaailmaan.

Maailmalla parhaiten itsensä läpi lyöneet roseet ovat ranskalaiset Provencen alueen viinit ja nämä ovat myös kiinnostaneet suomalaisia viininjuojia. Ranskassa roseen nauttiminen lounaalla onkin ollut normaalia, mutta nyt tämä ilmiö on lyömässä itseään läpi myös Pohjoismaissa. Kun aikaisemmin roseeta pidettiin hieman naisten juomana, niin nykyään ovat miehetkin alkaneet lämmetä roseeviinille. Suomalaiset miehet ovat olleet hyvin kiinnostuneita pienten panimoiden oluista ja nyt he ovat alkaneet omaksua roseeviinitkin repertuaariinsa. Roseeviinit ovat myös päässeet viinipaketteihin, jotka on sovitettu ruokamenuiden kanssa sopiviksi. Roseeviinillä on jopa oma vuotuinen PINK-festivaalinsa Etelä-Ranskassa.

Roseeviinien kasvu on ollut fantastisen nousujohdanteista – vuoden 2018 toukokuun myynti oli 46 % korkeampi verrattuna edellisvuoden myyntiin. Alkuvuodesta kasvua oli jo vajaa 30 prosenttia. Ruotsissa rosee on tehnyt läpimurtonsa jo 2 – 3 vuotta sitten, mutta meillä Suomessa roseeta on tyypillisesti nautittu kesällä. Nyt suomalaisetkin ovat varmasti jo löytäneet roseen ja kulutus todennäköisesti jatkuu kesän jälkeenkin. Roseeviini on äärettömän helppo valinta silloin jos ei tiedä haluaako juoda puna- vai valkoviiniä.

Kuusi maistamisen arvoista roseeta ovat:

  • Reserve des Bertrands Emotion Rosé 2016
  • Rivarose Brut
  • Mirabeau en Provence Rosé 2017
  • Charles & Charles Rosé
  • Pasqua 11 Minutes Rosé
  • Gem Rosé.