Suomalaiset viinit niittävät mainetta maailmalla

Suomalaiset viinit niittävät mainetta maailmalla

Kuten tästä Helsingin Sanomien viiniarvostelusta käy ilmi, Suomalaisten suosikkiviinit ovat pitkään tulleet Euroopasta, Etelä-Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta, ja hiljattain etenkin chileläiset viinit ovat nousseet myydyimpien listan kärkeen. Maailmalla Ranska ja Italia kilpailevat jatkuvasti suurimman vuotuisen viinintuotantolistan kärkisijoista, mutta viime vuosina viinintuntijat ovat havahtuneet kenties yllättävänkin uuden tulokkaan alanvaltaukseen: suomalaiset viinit ovat alkaneet herättää huomiota!

Vuonna 2016 Kaliforniassa järjestetyssä East Meets West Wine Challenge -kilpailussa palkittiin kaksi suomalaista jälkiruokaviiniä, Finnviinin tuottamat mustikkapohjainen Sametti ja lakkamarjoista valmistettu Valokki palkittiin kulta- ja hopeamitaleilla. Vuotta myöhemmin Ranskassa palkittiin niinikään Finnviinin esittelemä vadelmapohjainen Vaapukka-viini. Kyllä – kaikki palkitut viinit hyödyntävät ainesosinaan rypäleiden sijasta marjoja.

Pohjolan vaativat olosuhteet eivät juurikaan suosi viinirypäleiden viljelyä, ja tähän perustuukin monen ennakkokäsitys siitä, ettei Suomessa voida valmistaa hyviä viinejä. Suomalaisten viinitilojen niittämät palkinnot todistavat kuitenkin, että kotimaiset marjat ovat löytäneet paikkansa rypäleviinien haastajana, eivätkä suinkaan yksinomaan jälkiruokaviineinä vaan rypäleettömät viinit sopivat ruokapöytään niin merenantimien kuin liharuokienkin kanssa. Suomalaista viiniasiantuntemusta juhlistaakin hiljattain perustettu Finnish Wine Awards -kilpailu, jossa asiantuntijat arvostelevat vuoden parhaat viinit. Kotimaisessa kilpailussa kotimaisilla viineillä on myös mahdollisuus parempaan näkyvyyteen, kun vertaa esimerkiksi edellä mainittua Pariisin viinikilpailua, jossa yli puolet 3500 ilmoitetusta viinistä oli ranskalaisia. Finnish Wine Awards ei ole myöskään vain kerran vuodessa järjestettävä tapahtuma, vaan eri kategorioita palkitaan ja uusintamaistoja suoritetaan aina joulukuulle saakka.

Yksi maailman tunnetuimmista viinikilpailuista, Global Wine Awards 2018, järjestettiin tänä vuonna Las Vegasissa Palace Station Hotel & Casinossa. Suomalainen edustus oli vähäistä sillä kilpailussa ei tänä vuonna ollut tarjolla rypäleettömien viinien kategoriaa, mutta suomalaisten marjaviinien kunniaksi samaan tunnelmaan voi päästä pohjoismaalaiseen tyyliin kotikonstein korkkaamalla palkitun

Marjaviinit ovat vielä toistaiseksi suhteellisen uusi tulokas maailman viininystävien laseissa, mutta kenties tässä on mahdollisuus suomalaisille viinitiloille toimia tienraivaajina. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, kuinka kotimaiset tuotteet löytävät paikkansa tunnettujen viinimaiden rinnalla.