Orimattilan keskustassa on Valokuvakahvila, jonne paikalliset mielellään suuntaavat nauttimaan korvapuusteista ja jokimaisemista Palojoen rannalla. Kahvilassa on vaihtuvia valokuvanäyttelyitä, joiden vuoksi kahvilaan mennään säännöllisesti katsastamaan uusin esillepano.

Valokuvakahvilan näyttelyt

Orimattilan Valokuvakahvilassa on näyttelyitä eri valokuvaajien teoksista ja nämä on sijoiteltu kahvilan seinille niin, että niitä voi katsella pöydän äärestäkin. Heinäkuussa 2018 oli näyttely eläinvalokuvista, joissa värikkäissä kehyksissä oli mielenkiintoisesti nimettyjä teoksia, kuten “Väsynyt tiikeri”, jossa makasi pieni raidallinen kissanpentu. Kissanomistajat tietävät, että lemmikit voivat olla kuin pikkutiikereitä valveilla ollessaan ja varsinkin kissanpentujen kohdalla koko talo haluaa olla hipihiljaa, kun pikkutiikeri on nukahtanut tärkeille unilleen.

Yksi kesän 2018 eläinkuvanäyttelyn kuvista oli puun haarassa nukkuvasta simpanssista nimellä “EVVK”. Nukkuva simpanssi tosiaan näytti siltä, että nyt ei voisi vähempää kiinnostaa.

Vuonna 2017 kahvilassa oli “Näkökulmia -17” -näyttely, jossa värikkäisiin kehyksiin oli laitettu lähinnä maisemakuvia. Silloin kahvilan kävijät pystyivät äänestämään suosikkiaan ja voittamaan “makeaa ja tulista -ämpärin” täynnä erilaisia herkkuja.

Vuonna 2016 “Näkökulmia” -näyttelyn piti Ria Gustafsson luontokuvistaan. Niissä mukana oli muun muassa tietä ylittävä etana ja maanläheinen junarata.

Ruokatarjonta valokuvakahvilassa

Kahvilan tarjontaan kuuluu kermavaahdolla kuorrutetut vohvelit, mokkapalat strösselein, koristellut kuppikakut, perinteiset korvapuustit ja rahkapullat. Sesongin mukaan voi saada puolukka- tai raparperipiirakkaa, mustikkapiirasta tai tuoreiden ainesten puuttuessa säilötyllä marjahillolla täytettyä kääretorttua.

Kahvilassa on monipuolinen ja vaihtuva valikoima. Aiempien vuosien suosikkeja ovat olleet karjalanpiirakat, umpinaisiksi grillatut täytetyt leivät, tryffelit ja suolaiset piirakat.

Upein tarjonta on itse tehtyä, mutta kahvilasta saa myös vanhan ajan tikkareita ja limonadeja. Mukaan voi ostaa makusiirappeja ja chilikastikkeita.

Miten Valokuvakahvilaan pääsee?

Orimattilan Valokuvakahvilaan kannattaa suunnata kauempaankin upean sijainnin, ihanien leivosten ja vaihtuvien valokuvanäyttelyiden vuoksi. Orimattila sijaitsee Päijät-Hämeessä Lahden eteläpuolella. Siellä voi poiketa matkalla pääkaupunkiseudulta Lahteen, kunta on hyvin lähellä E75-tietä. Moni on pysähtynyt matkallaan Tuuliharjan huoltoasemalta, jonka maamerkki on tien yli menevä silta, jossa voi kävellä sisätiloissa tien toisella puolella olevalta huoltoasemalta tien toiselle puolelle ravintoloihin ja kauppoihin. Vaihtelun vuoksi kannattaa joskus poiketa tutusta kaavasta ja ajaa päätieltä noin 15 minuutin matka Orimattilan keskustaan.